Åre Skärm- & Drakflygklubb

Åre Drakflygklubb bildades redan 1975 och sedan 1988 har även Åre Skärmflygklubb funnits. 1995 slogs klubbarna ihop och fick nuvarande namn Åre skärm- och drakflygklubb. Klubben har ca 100 medlemmar, varav de flesta är mycket aktiva. Ca 30 st av medlemmarna bor i Åre Kommun.

Åreskutan har genom alla år varit ett av Sveriges centrum för skärm och drakflygare. Under 1980-talet dominerades flygningen av drakar, eller hängflyg som det officiella namnet är, men under 1990-talet har skärmarna tagit över mer och mer. Idag görs 95 % av all flygning från Skutan med skärm.

Under årens gång har ett antal startplatser gjorts i ordning på platser man har ansett lämpliga till detta. Stora stenar har tagits bort och marken har jämnats till. Vår landningsplats Draklanda har även den blivit större och bättre och är idag väl etablerad som officiell landningsplats i Åre.

De senaste åren har ett antal olika tävlingar arrangerats, som SM i distansflyg vid ett flertal tillfällen, och SM/Nordiska mästerskap flera år i rad i grenen akrobatik, ”akro”. En återkommande tävling är Sverige Cup, och PPC (PoängPlockarCupen). Tävlingen Out and Return etablerades 2012 och blev en stor succé, en tävling där man inom 9 timmar ska flyga och gå så långt bort från startpunkten som möjligt och tillbaka igen. Tävlingen är öppen för alla piloter, inte bara en klubbtävling. Håll koll på hemsidan för mer information!

Styrelsen

Lars Hedström
Lars HedströmKassör
Äger Skysport i Åre. Varit med från början.
Maria Granberg
Maria GranbergSekretär
Maria är bland annat äventyrare, föreläsare och expeditionsledare. En av få svenska kvinnor som bestigit Mount Everest.
Linda Kits
Linda KitsLedamot
Vladimir GuticLedamot
Pontus OlssonLedamot
Magnus HjelmSuppleant
Therese BärfenheimSuppleant
Isak WallSuppleant