Beskrivning av Fly Camp Åre

Vi skapade Camp Åre för Dig, ny såväl som erfaren pilot, som vill utvecklas och komma vidare i din flygning. Med hjälp av våra skickliga Mentorer kommer du att få coaching, tips och trix under 5 dagar så du får möjlighet att träna på just det Du behöver träna på. Under veckan kommer det att bli så mycket flygning som rådande förutsättningar och väder & vind tillåter men även teori och praktiska moment. Observera att detta Ej är en kurs. Detta är ett läger där Du ska få möjlighet att flyga tillsammans med, och utvecklas med hjälp av, andra mer erfarna piloter och mentorer.

Plats: Åre
Datum: 7-11 juli
Antal dagar: 5
Samling: kl 08:00 den 7 juli, Draklanda/Skysport (utanför)

Förväntningar på dig som deltagare

Som arrangör har ÅSDK ett övergripande ansvar att i den mån det är möjligt säkerställa säkerheten och förebygga olyckor, och att informera om de risker som du som deltagare utsätter dig för genom att delta i eventet. Du som deltagare bär ett ansvar att följa arrangörens direktiv och respektera de råd och rekommendationer som dina Mentorer tillhandahåller. Du bär även eget ansvar för de risker du är villig att ta samt de beslut du fattar utifrån din personliga kapacitet, kompetens och flygförmåga. Du är även ansvarig att förhålla dig till de restriktioner och behörigheter som gäller enligt din aktuella licensgrad samt rådande regler och rekommendationer inom denna flygsport (även lokala sådana).

Du behöver inneha

  • En giltig licens

  • Försäkring

  • Stödmedlemskap (eller fullvärdigt medlemsskap) i Åre Skärm-& Drakflygklubb

  • Uppfylla förkunskapskraven för den grupp du anmäler dig till

  • Inneha egen komplett flygutrustning.

Grupper

Under veckan kommer vi att ha totalt 3 st Deltagargrupper: Elevgrupp, P1 Termik samt P1 Manövrar. Vänligen läs noggrant under ʼFörkunskapskravʼ innan du anmäler dig till den grupp du önskar delta i.

Pris: 2 850:- (exkl. liftkort/buss transport till start)

Elevgrupp

Platser: 6
Förkunskapskrav: Elevlicens samt minst 20 höjdflyg (medtag egen radio)
Mentorer: Björn Kvist & Björn Munkeby
Fokus Detta är gruppen för dig som är relativt ny inom skärmflygning och vill fortsätta att utveckla dina kunskaper och skills i allt från markhantering, starter, landningar, väderbedömningar och bli en alltmer självständig pilot.

P1 Termik

Platser: 4 (fullbokad)
Förkunskapskrav: Minst P1 licens (medtag egen radio)
Mentorer: Bengt Pettersson
Fokus Detta är gruppen för dig som är såväl nybliven som rutinerad P1:a och som vill lära dig mer om termik, fortsätta att utveckla dina färdigheter att flyga i termiska förhållanden och/eller öva på teknik och manövrar för att kunna ta dig från eventuella faror.

P1 Manövrar

Platser: 4 (fullbokad)
Förkunskapskrav: Minst P1 licens samt genomförd SIV kurs (medtag egen radio och flytväst)
Mentorer: Linda Kits
Fokus Detta är gruppen för dig som är såväl nybliven som rutinerad P1:a, som har genomgått en SIV kurs (senast 2020 med godkänt i alla moment), och som vill påbörja eller fortsätta att finslipa på manövrar såsom wingovers, spiral, SAT etc. men även träna på att kasta nödskärm. Du kan förvänta dig att få råd, tips, stöttning och feedback från din Mentor samt video analys (när möjlighet finns för vår ʼkameramanʼ) men observera att detta Ej är en SIV kurs. Du kommer att få möjlighet att bli instruerad via radio under dina manövrar i mån av tid men främst före/efter ditt flyg. Båt kommer att finnas tillgänglig i vattnet.

Våra Mentorer

Björn Munkeby
Björn MunkebyMentor Elevgrupp
Björn har sysslat med olika skärmsporter sedan tonåren. Han har gått från fallskärmshoppning, via kitesurfing och snowkiting till speedflying och nu slutligen till skärmflygning. Grundkursen gick han hos Skysport i Åre 2017 och har påbörjat sin P2. Björn har flugit i en hel del berg sedan han började med skärmflyg och förutom Åre har han hunnit med att testa vingen även i
internationell luft. Hang-erfarenhet har han samlat på sig i hemmatrakterna kring Österlen.

”Jag hoppas kunna bidra med en del om rutiner vid start och landning och har du någon gång haft problem med lintrassel så har jag en del tips att komma med.” – Björn M.

Björn Kvist
Björn KvistMentor Elevgrupp
Björn är en engagerad och uppskattad pilot inom sporten. Han är P2 sedan förra sommaren och snart färdig med sin tandembehörighet. Han är en fena på markhantering och backglidning och tror fast på att det är grunden för varje säker pilot. Öva, öva, öva tills varenda start sitter!

Björn jobbar en del som handledare på grundkurser i Stockholm och titt som tätt kan man även läsa hans hjälpsamma guider och artiklar publicerade i Svenska skärmflygförbundets digitala medlemstidning Hypoxia.

Bengt Pettersson
Bengt PetterssonMentor P1 Termik
Efter en veckas elevkurs i Åre, sommaren 2003, var han såld. Skärmflygning har sedan dess varit ʼen ventil i en hektisk vardagʼ.

Bengt är skärmflyg-entusiasten som gjorde sin passion till ett heltidsjobb och är idag allt från friflyginstruktör och lintrimmare till skicklig XC pilot och ordförande i Svenska skärmflygförbundets tävlingskommitté.

Bosatt i Hjo, varifrån han driver skärmflygverkstaden och skolan ʼPowered by Bengtʼ.

Linda Kits
Linda KitsMentor P1 Manövrar
Linda är en av sportens få kvinnliga acro piloter, bosatt i Skövde där hon arbetar inom Försvarsmakten. Hon höll tidigare på med fallskärmshoppning när hon gjorde entré inom skärmflygning 2008. Sex år senare övergick hon mer till acro och tog även klivet ut i några internationella tävlingssammanhang.

Linda är både tandempilot och en klippa på att dra och packa nödskärm, men inte minst en kunskapsbank när det gäller att förbereda sig för kluriga utelandningar och hur du integrerar säkerhetstänk i din flygning.

Frågor & Svar

Program

Varje enskild grupp sätter sin egen agenda under veckan tillsammans med sin Mentor. Samling sker utanför Skysport kl 08:00 den 7:e juli.

Faciliteter

Det kommer att finnas tillgång till toalett och kök (för den som vill värma mat etc.) Vi kommer även att ha tillgång till en lokal i Nationalarenan (ovanför Skysport) där vi samlas för genomgång av teoretiska och praktiska moment (vid behov och dåligt väder).

Resa

Lättast att ta sig till/från Åre är med tåg (á 15 min gångavstånd från tågstationen till Draklanda/samlingsplatsen), alternativt bil.

Boende

Det finns många olika möjligheter för boende i Åre (vandrarhem, AirBnB, hotell etc.) Det närmsta boendet är Lake Lodge och ligger precis vid Draklanda/ samlingsplatsen.

För mer info, tillgänglighet och bokning vänligen kontakta Skysport via denna länk: https://skysport.se/boende/lake-lodge-are/

Parkering

Parkering finns vid Draklanda/Skysport. Hämta ut en parkeringslapp vid ankomst.

Husbil/Campervan

Det finns plats för max 4 husbilar/campervans vid Draklanda/Skysport. Hämta ut en parkeringslapp vid ankomst. Om det är fullt kan vi rekommendera ställplats på Åre Camping eller andra fina platser kring Åre där du kan stå över natten.

Läs mer om camping och ställplatser i Åre via denna länk: https://are.se/turistinformation/camping-och-stallplatser

Tältning

Det är ej tillåtet att tälta på Draklanda/samlingsplatsen men det finns gott om fina tältplatser i Åre och vi ger dig gärna tips om du behöver förslag på var du kan slå upp ditt tält.

Läs mer om camping och ställplatser i Åre via denna länk: https://are.se/turistinformation/camping-och-stallplatser

Mat / Butiker

Åre centrum ligger beläget á 15 min gångavstånd från Draklanda/ samlingsplatsen. Där finns både matbutiker och caféer/restauranger.

Anmälan

Anmälan stängd. Välkommen tillbaka på Fly Camp Åre 2022!

Mvh/ Styrelsen

Frågor?

Maria Granberg
Maria GranbergSekretär / Eventsamordnare
Har du frågor eller funderingar?

Kontakta gärna Maria Granberg som är samordnare för detta event.

Välkomna!