∞ VÄLKOMMEN TILL ÅRETS UPPLAGA AV FLY CAMP ÅRE! ∞
 
Plats: Åre
Datum: 13-17 juli 2022
Antal dagar: 5
Pris: 3 600 SEK (exkl. liftkort/buss transport till start)
Betalning: Se betalningsanvisningar under ’Frågor & Svar’
Samling: kl 08:00 den 13e juli (Draklanda/Skysport utanför entrén)
 
Anmälan sker i 2 steg:
1) Klicka i ‘Kommer’ på Eventet på Facebook OCH
2) maila till maria@mariagranberg.se
Ange:
– Namn
– Licens nr
– Telefon nr
– Grupp du önskar anmäla dig till
 
– BESKRIVNING AV FLY CAMP ÅRE –
Vi skapade Camp Åre för Dig, ny såväl som erfaren pilot, som vill utvecklas och komma vidare i din flygning. Med hjälp av våra skickliga Mentorer kommer du att få coaching, tips och trix under 5 dagar, allt för att ge dig den bästa möjligheten att träna på just det Du behöver träna på. Under veckan kommer det att bli så mycket flygning som rådande förutsättningar och väder & vind tillåter men även teori och praktiska moment. Observera att detta Ej är en kurs. Detta är ett läger där Du ska få möjlighet att flyga tillsammans med, och utvecklas med hjälp av, andra mer erfarna piloter och mentorer.
 
– FÖRVÄNTNINGAR PÅ DIG SOM DELTAGARE –
* Du behöver inneha:
(1) en giltig licens (bergsbehörighet)
(2) försäkring
(3) stödmedlemskap (eller fullvärdigt medlemskap) i Åre Skärm-& Dragflygklubb
(4) uppfylla förkunskapskraven för den grupp du anmäler dig till samt
(5) inneha egen komplett flygutrustning (om du är i Elevgruppen kan det finnas möjlighet att hyra utrustning)
* Som arrangör har ÅSDK ett övergripande ansvar att i den mån det är möjligt säkerställa säkerheten och förebygga olyckor, och att informera om de risker som du som deltagare utsätter dig för genom att delta i eventet. Du som deltagare bär ett ansvar att följa arrangörens direktiv och respektera de råd och rekommendationer som dina Mentorer tillhandahåller. Du bär även eget ansvar för de risker du är villig att ta samt de beslut du fattar utifrån din personliga kapacitet, kompetens och flygförmåga. Du är även ansvarig att förhålla dig till de restriktioner och behörigheter som gäller enligt din aktuella licensgrad samt rådande regler och rekommendationer inom denna flygsport (även lokala sådana).
 
– GRUPPER –
Under veckan kommer vi att ha totalt 3 st Deltagargrupper: Elevgrupp, Termik samt Intro Acro. Vänligen läs noggrant under ʼFörkunskapskravʼ innan du anmäler dig till den grupp du önskar delta i.
’Elevgrupp’
Platser: 6
Förkunskapskrav: Elevlicens (bergsbehörighet) samt minst 20 höjdflyg (medtag egen radio).
Mentorer: Björn Kvist & Per Hjertén.
Fokus: Detta är gruppen för dig som är relativt ny inom skärmflygning och vill fortsätta att utveckla dina kunskaper och skills i allt från markhantering, starter, landningar,
väderbedömningar och bli en alltmer självständig pilot.
’P1 Termik’
Platser: 9
Förkunskapskrav: minst P1 licens (medtag egen radio).
Mentor: Bengt Pettersson, Magnus Auvinen och Mauritz “Marre” Sjöström.
Fokus: Detta är gruppen för dig som är så väl nybliven som rutinerad P1:a och som vill lära dig mer om termik, fortsätta att utveckla dina färdigheter att flyga i termiska förhållanden och/eller öva på teknik och manövrar för att kunna ta dig från eventuella faror.
’P1 Intro Acro’
Platser: 4
Förkunskapskrav: minst P1 licens samt genomförd SIV kurs (medtag egen radio och flytväst).
Mentor: Linda Kits.
Fokus: Detta är gruppen för dig som är såväl nybliven som rutinerad P1:a och som har genomgått en SIV kurs sedan tidigare (senast 2019 med godkänt i alla moment). ’Intro Acro’ passar dig som vill påbörja eller fortsätta att finslipa på manövrar såsom wingovers, spiral, SAT etc. men även träna på att kasta nödskärm och hantera problem i luften. Du kan förvänta dig att få råd, tips, stöttning och feedback från din Mentor samt video analys (när möjlighet finns för vår ʼkameraman/kvinnaʼ) men observera att detta Ej är en SIV kurs. Du kommer att få möjlighet att bli instruerad via radio under dina manövrar i mån av tid men främst före/efter ditt flyg. Båt kommer att finnas tillgänglig i vattnet.
 
– VÅRA MENTORER –
 
PER HJERTÉN (Elevgrupp)
Per är en nyfiken ingenjör och har vid sidan av familj, musik och friluftsliv alltid varit flygintresserad. För dryga tio år sedan blev drömmen verklighet, kombinationen flyg och naturupplevelse gjorde att valet föll på just skärmflyg. Per utbildar sig till P2 och tandempilot och har senaste tiden hjälpt till mycket som handledare i grundkurser i Stockholmsområdet. Han är också mycket aktiv i klubbens verksamhet och gillar att ta alla tillfällen att var ute i backarna och träna. Det är mycket annat som måste få plats i livet men Per är mycket nöjd att få flyga lite ibland och även att hjälpa andra få uppleva vår fina sport på ett säkert sätt.
 
BJÖRN KVIST (Elevgrupp)
Björn är en engagerad och uppskattad pilot inom sporten. Han är P2 sedan två år tillbaka och snart färdig med sin tandembehörighet. Han är en fena på markhantering såväl som backglidning och tror fast på att det är grunden för varje säker pilot. Öva, öva, öva tills varenda start sitter! Björn jobbar en del som handledare på grundkurser i Stockholm och titt som tätt kan man även läsa hans hjälpsamma guider och artiklar publicerade i Svenska skärmflygförbundets digitala medlemstidning Hypoxia.
 
LINDA KITS (Intro Acro)
Linda är en av sportens få kvinnliga acro piloter, bosatt i Skövde där hon arbetar inom Försvarsmakten. Hon höll tidigare på med fallskärmshoppning när hon gjorde entré inom skärmflygning 2008. Sex år senare övergick hon mer till acro och tog även klivet ut i några internationella tävlingssammanhang. Linda är både tandempilot och en klippa på att dra och packa nödskärm, men inte minst en kunskapsbank när det gäller att förbereda sig för kluriga utelandningar och hur du integrerar säkerhetstänk i din flygning.
 
BENGT PETTERSSON (Termik)
Efter en veckas elevkurs i Åre, sommaren 2003, var han såld. Skärmflygning har sedan dess varit ʼen ventil i en hektisk vardagʼ. Bengt är skärmflyg-entusiasten som gjorde sin passion till ett heltidsjobb och är idag allt från friflyginstruktör och lintrimmare till skicklig XC pilot och ordförande i Svenska skärmflygförbundets tävlingskommitté. Bosatt i Hjo, varifrån han driver skärmflygverkstaden och skolan ʼPowered by Bengtʼ.
 
MAGNUS AUVINEN (Termik)
Magnus är vår egna termik-guru som, till allas vinst, hittat ett sätt att förena sina två huvudtalanger; programmering och skärmflygning. Han är en informationssvamp vars känsla för detaljer och data ofta mynnar ut i användbara kurvningstekniker och termik-kunskaper som han generöst delar med sig av till nyfikna piloter runtomkring sig. Han upptäckte skärmflygningen 2012 under en resa till Dolomiterna vilket förde honom till Åre och insteget till sin flygkarriär. Magnus har sedan dess flugit världen över, allt från Indien i Öst till Colombia och otaliga platser inom Europa. Hans passion för termikflygning är svår att ta miste på och inte minst förkärleken till svag trixig termik som sätter fingertoppskänslan på prov. För den som är nyfiken på att komma högre och längre under skärmen vill inte missa det Magnus har att dela!
 
MAURITZ “MARRE” SJÖSTRÖM (Termik)
Marre är inte den mest högljudda av piloter men hans skills i luften är desto mer märkbara. Han upptäckte skärmflygning under en skidresa till alperna och klev själv in i sporten 2011. Sedan dess har han samlat på sig otaliga äventyr under skärmen, både inom Sverigecuper och Nordiska men även på mer exotiska platser som Chile, Portugal, Spanien, Italien, Slovenien och Turkiet. Förutom att samla på sig kompetenser som P2, tandempilot och handledare har han även grymma färdigheter inom såväl termik som acro. Marre älskar äventyret som kommer med skärmflygningen och adrenalinet i en klurig manöver men inte minst de fantastiska platser som man upptäcker tack vare sporten.
 
 
 
 
 
Frågor & Svar
Program
Varje enskild grupp sätter sin egen agenda under veckan tillsammans med sin Mentor. Samling sker utanför Skysport kl 08:00 den 13e juli.
Betalning
Betalning om 3.600 kr görs via Swish eller till klubbens/Åre SDFK’s Bankgiro. Se uppgifter nedan:
– Swish
Swish nr: 123 083 11 98
Märk betalningen med: Fly Camp Åre + Ditt Namn
– Bangiro
Bangiro nr: 650-3031
Märk betalningen med: Fly Camp Åre + Ditt Namn
Avbokning
Notera att din anmälan är bindande men du är välkommen att hitta en ersättare om du själv ej kan medverka av någon anledning. Din ersättare behöver kunna uppfylla kraven för den grupp du är anmäld till för att kunna fylla din plats, alternativt uppfylla kraven för någon av de andra grupperna förutsatt att det finns plats över i just den gruppen.
Medlemskap
För att kunna deltaga på Fly Camp Åre behövs endast ett så kallat stödmedlemskap. Observera dock att om du anländer innan eller stannar efter Campet och vill åka med i/nyttja klubbens buss så behöver du ett fullvärdigt medlemsskap.
Faciliteter
Det kommer att finnas tillgång till toalett och kök (för den som vill värma mat etc.) Vi kommer även att ha tillgång till en lokal i Nationalarenan (ovanför Skysport) där vi samlas för genomgång av teoretiska och praktiska moment (vid behov och vid dåligt väder).
Resa
Lättast att ta sig till/från Åre är med tåg (á 15 min gångavstånd från tågstationen till Draklanda/samlingsplatsen), alternativt bil.
Boende
Det finns många olika möjligheter för boende i Åre (vandrarhem, Air BnB, hotell etc.) Det
närmsta boendet är Lake Lodge och ligger precis vid Draklanda/samlingsplatsen. För mer info, tillgänglighet och bokning vänligen kontakta Skysport via denna länk: https://skysport.se/boende/lake-lodge-are/
Parkering
Parkering finns vid Draklanda/Skysport. Hämta ut en parkeringslapp vid ankomst.
Husbil/Campervan
Det finns plats för max 4 husbilar/campervans vid Draklanda/Skysport. Hämta ut en parkeringslapp vid ankomst. Om det är fullt kan vi rekommendera ställplats på Åre Camping eller andra fina platser kring Åre där du kan stå över natten. Läs mer om camping och
ställplatser i Åre via denna länk: https://are.se/turistinformation/camping-och-stallplatser
Tältning
Det är ej tillåtet att tälta på Draklanda/samlingsplatsen men det finns gott om fina tältplatser i Åre och vi ger dig gärna tips om du behöver förslag på var du kan slå upp ditt tält.
Lä s mer om camping och ställplatser i Åre via denna länk: https://are.se/turistinformation/camping-och-stallplatser
Mat / Butiker
Åre centrum ligger beläget á 15 min gångavstånd från Draklanda/samlingsplatsen. Där finns både matbutiker och caféer/restauranger.

Mvh/ Styrelsen